Kerst menu

soep
soep

Paddenstoelenbouillon met paprika pesto

 

Ingrediënten

1½ rode paprika

1½lkruidenbouillon                                                                                   

 

150 gram gemengde  paddenstoelen

3el geraspte Parmezaanse kaas

1½ teentje knoflook, geperst

1½el olijfolie

 

Bereidingswijze

 

Steek de paprika aan een lange metalen prikker of vork en rooster boven een open vlam van het fornuis, tot hij rondom zwart geblakerd is.

Leg de paprika in een schaal en dek af met plastic folie. Laat ½uur  zweten dan komt het velletje los.

Schenk ondertussen de kruidenbouillon en de  paddenstoelen in een pan en laat ze zachtjes 20 min koken. Voeg  gescheurde oesterzwammen toe. Breng aan de kook en laat 5 minuten koken.

Trek het velletje van de paprika en verwijder de zaadlijsten. Pureer de paprika met Parmezaanse kaas, knoflook, olie en peper.                          Rooster het brood en steek hier eieren uit, beleg het geroosterd brood met de paprika pesto.

 

Serveer de bouillon in een mooi diep bord met een schaaltje geroosterd brood met paprika pesto.

 

 

 


voorgerecht vijgen
voorgerecht vijgen

Voorgerecht vijg op bedje rosbief met light roomkaas

 

Ingrediënten

 

12 plakjes rosbief

6 rijpe, verse vijgen

250g light roomkaas

150 gr rucola

2 el honing

versgeraspte nootmuskaat

versgemalen peper

verse tijm ter garnering

 

Bereiding

 

Maak vanaf de steelaanzet vier inkepingen in elke vijg en snijd ze bijna door tot de bodem. Schik de rosbief samen met de vijgen op een bordje.

Meng in een schaal de light roomkaas, 1 el honing en de nootmuskaat. Schep wat kaascrème op elk bordje tussen de vijg. Werk af met versgemalen peper en verse tijm.

 

 

 


hoofdgerecht
hoofdgerecht

hoofdgerecht

Gevuld Varkenshaasje met verse vijg

 

Ingrediënten

 

4 varkenshaasjes, 2 grote ui fijngesneden, ½ winterwortel in kleine blokjes gesneden                           

teentjes knoflook, 6 el bak en braad vloeibaar , 4 verse vijgen, ½el dragonpeper

 

Hak de vijgen fijn en breng op smaak met dragon en peper.

Snijd de varkenshaasjes in de lengte diep in en vul ze met de vijgencompote. Wikkel elk varkenshaasje stevig in 2 plakken ontbijtspek en bind met touw vast. Verhit  boter in een koekenpan en bak het vlees in 10 minuten rondom bruin. Leg de varkenshaasjes naast elkaar in een lage ovenschaal en lepel de jus erover heen. Verwarm de oven voor op 150 graden en braad de varkenshaasjes in 20 -30 minuten gaar.

 

Bak in de koekenpan in de resterende boter de uien en knoflook mooi glanzend bruinvoeg dan de wortel toe en laat sudderen. Voeg water en het overgebleven jus van de varkenshaas bij het mengsel en breng op smaak met fond en peper, tot de gewenste dikte is bereikt. Pureer de jus tot een gladde saus. En serveer apart bij de varkenshaasje

 

 

Pastinaak crème

 

Ingrediënten        

200 gram geschilde pastinaak , 200 ml magere melk,  witte peper

 

Bereiding                                                                                                                                                                                           

Snij de pastinaak in blokjes.  Breng de pastinaak samen met de melk in een pan aan de kook.  laat koken tot de pastinaak zacht is.  Pureer de pastinaak met de magere melk tot een crème en breng op smaak met witte peper.

 

 

Ratatouille                                                                                                                                                           

 

Ingrediënten

 

  • 1 rode paprika, 1 gele paprika, Halve aubergine, Halve courgette
  • 1 courgette in de lengte in plakken gesneden
  • 1½ grote ui, Bakje champignons, 3 teentjes knoflook
  • 6 verse tomaten, Klein blikje tomatenpuree of een blik tomatenstukjes/gepelde tomaten
  • Takje tijm, Takje rozemarijn, Basilicum

Werkwijze

 

Gril de courgette die in plakken zijn gesneden op de bakplaat en laat ze afkoelen.

Hak de knoflook fijn en snijd de groenten in grove stukken. Doe in een pan een beetje olie en bak de uien samen met de knoflook een beetje aan. Voeg dan de champignons toe en bak deze ook even mee. Vervolgens de overige groenten (zonder de tomaat en tomatenpuree). 

Bak dit 5 minuten maar pas op dat het niet te hard gaat. Zet het vuur vervolgens laag en voeg het blikje tomatenpuree toe. Bak de tomatenpuree ook even mee om deze te ontzuren. Voeg een scheutje water toe en fijngehakte tijm en rozemarijn. 

Laat dit alles zonder deksel op de pan 15-20 pruttelen. Voeg bij de laatste 5 minuten de in parten gesneden tomaten toe. Breng eventueel op smaak met peper en voeg op het laatst de fijngehakte basilicum toe. Vul de ring met een plak courgette en schep daarna de ratatouille erin.                                                                       

Serveer deze gerechten met gehalveerde gekookte aardappeltjes in schil.

 


Nagerecht aardbei
nagerecht aardbei

Aardbeienijs

 

 

Ingrediënten

2 bakjes van 500 gram verse aardbeien (of banaan voor banananijs)

12 mooie aardbeien apart houden, om roosjes van te maken

Scheutje magere melk, Stevia druppels

 

Bereiding

Was de aardbeien en vries ze 6 uur in. Haal ze uit de vriezer en maal ze fijn in de keukenmachine samen met een scheutje melk en zoetstof tot er ijs ontstaat. Plaats het ijs weer terug in de vriezer tot gebruik.

 

Snijd de overgebleven aardbeien met kleine inkepingen tot er een bloem ontstaat, leg hier een paar blaadjes munt onder en je hebt een roos.  Schep een bolletje ijs op een mooi wit bord, breng daar omheen de roosjes en als finishing Touch  met een spuitzak de frambozenschuim (Haagse bluf) subtiel aanbrengen.

 

 

Haagse bluf met frambozen

 

Ingrediënten

500 gram diepvries frambozen

sap van een ½ citroen

2 el suiker

1 eiwit

 

Bereiding                                                                                                                                                                                                           Pureer 100 gram frambozen met het citroensap en zeef het. Vang het sap op in een brandschone mengkom. Druk met de bolle kant van de lepel zoveel mogelijk sap door de zeef.

Voeg het eiwit en de suiker bij het sap en klop met een elektrische mixer zo lang tot het een roze schuim is dat in zachte pieken blijft staan. Dit kan wel 5 minuten duren. Doe alles in een spuitzak en de schuim is klaar voor gebruik.